Balgen

Een vak apart

Balgen nieuw leven inblazen tot een mooi, anatomisch kloppend preparaat is een vak apart. Regelmatig hebben we, meestal erg oude, balgen binnen gekregen. Dit zijn preparaten die niet opgezet zijn. Alleen de huid is geprepareerd om op die manier bewaard te blijven. Veel musea hebben deze balgen, die veelal in lades of kasten liggen om zo tot in lengte van dagen ongeschonden te blijven.

Wat is een balg

De huid is een soort koker, opgevuld met veelal papier, waarin meestal een stok zit. Hieraan kan de balg worden vast gehouden om zo van alle kanten bekeken te worden, zonder de balg aan te hoeven raken. De huid is hard en bewerkt met een bepaalde vloeistof om verrotting te voorkomen.

Een balg prepareren

Hiervan weer een opgezet dier maken is een moeilijk, maar vooral tijdrovend werk. De huid moet weer zacht gemaakt worden. Dit gaat gepaard met vocht, wat altijd een bepaald risico met zich meebrengt. Als dit niet goed gebeurd, mislukt het hele project. Door de gebruikte vloeistof is de huid  van een andere kwaliteit dan een vers dier, waardoor het bewerken hiervan veel vakkennis vereist. We durven te zeggen, dat we deze kennis in huis hebben. Enkele foto’s laten u zien wat er op dit gebied mogelijk is.

Voorbeelden

Voor het proces

Deze foto toont 4 balgen zo wij ze binnen kregen. In de meest rechtse vogel ziet u duidelijk de stok zitten.

Halmahera IJsvogel

Dit is op de foto als balg de meest linkse vogel. Weer in volle glorie hersteld!

Een prieelvogel

Dit is de tweede vogel van rechts op de foto met balgen, zoals hij uiteindelijk geworden is.

Een iets andere manier van bewerken is het opweken van preparaten. Veelal oude preparaten die niet mooi meer zijn. Een arbeidsintensief, zeer secuur en daardoor vrij kostbaar werk.

Voor bijzondere diersoorten kan dit echter zeer de moeite waard zijn. Op de eerste twee foto’s ziet u een Condor zoals hij werd binnengebracht.

Op deze foto ziet u het eindresultaat van het opweekproces bij de getoonde Condor, een prachtig dier in ere hersteld.

error: Content is protected !!